Blog

De 5 gouden regels van een goede basisbeveiliging

Door: Bram Verstraete

Surfen op het internet is de dag van vandaag zeker niet meer zonder risico’s. De explosieve groei van allerhande virussen, malware & phishing activiteiten zorgen ervoor dat we kwetsbaarder zijn dan ooit. Iedere dag worden er nieuwe potentiële virussen en andere ransomware ontwikkeld om uw gegevens te stelen en zo te misbruiken. Gezien we bijna constant verbonden zijn met het internet, stijgt ook het risico om ten prooi te vallen aan de cybercrimineel van 2017.

Hoe bescherm ik mij nu tegen deze wanpraktijken en waar moet ik voor opletten? Wij helpen je op weg met de 5 gouden regels om een sterke basisbeveiliging op te zetten.

CBM Antivirus

1. Zorg voor een goede antivirus

Spreekt uiteraard voor zich. Een goed antivirus & malware programma zorgt zowel voor een actieve als passieve bescherming. Dit wil zeggen met een real-time protectie die ervoor zorgt dat gekende computervirussen geblokkeerd worden wanneer zij zich willen nestelen op uw toestel. Daarnaast kan deze antivirus software ook onheil verwijderen die al actief is op uw systeem.

Het investeren in een goede antivirus is niet duur, maar moet wel maandelijks of jaarlijks worden verlengd zodat je kan genieten van de laatste updates om zo beschermd te zijn tegen de nieuwste virussen en malware.

2. Een anti-spam filter is geen overbodige luxe

Het ontvangen van spam is niet alleen enorm vervelend, maar ook gevaarlijk. Phishing e-mails worden opgesteld om zo persoonlijke gegevens van u te ontfutselen of om u te lokken naar websites die schadelijk zijn voor uw computer. Deze e-mails doen zich voor als vertrouwelijk en zijn zogezegd afkomst van uw bank, een pakjesdienst, enzoverder. De waarheid is echter dat criminelen zo proberen uw bankgegevens te stelen.

Anti-spam software analyseert ieder inkomend bericht en detecteert deze gevaarlijke mails zodat deze in quarantaine worden geplaatst. Daarnaast hebben de betere anti-spam systemen een mail continuity optie die ervoor zorgt dat je mails altijd te raadplegen zijn ook al zijn er tijdelijke problemen met je provider.

Wees schuchter bij het openen van iedere e-mail. Let op van berichten die niet via een officieel e-mailadres komen, verdachte bijlages hebben en lange links bevatten.

3. Wat is Patch-Management?

Met Patch-management bedoelen wij niet het aantal pleisters in uw medicijnenkast, maar het managen en controleren van de nodige updates die voorzien zijn voor zowel Windows als andere software.

Het controleren van uw systeem of deze goed geïnstalleerd zijn, is héél belangrijk. Zo vermijd je gaten en fouten in het besturingssysteem. Deze kunnen door hackers gebruikt worden om toegang te krijgen tot uw pc.

Zorg daarnaast ook voor een goed algemeen onderhoud van je PC en verwijder onnodige bestanden en herstel bepaalde systeemfouten. Er bestaan verschillende basistools zoals Ccleaner om je hierbij te helpen. CBM Moerman biedt een complete monitoring service aan die dit volledig voor u kan automatiseren.

4. Veilig surfen

Wees verstandig bij het surfen. Vermijd niet gekende websites en klik nooit op verdachte links. Het installeren van de gratis AdBlock plugin voor Google Chrome of de Firefox versie kan je niet enkel helpen met het blokkeren van reclame, maar helpt ook bij het blokkeren van louche advertenties.

Betaalde webprotection software biedt je uiteraard nog een betere bescherming aan en is naast een antivirus en anti-spam een must have.

Blok Advertenties

5. Zorg voor een stabiele back-up oplossing

Stel dat je toch wordt getroffen door een hardnekkig virus die bijvoorbeeld al uw data heeft geëncrypteerd? In de meeste gevallen is dit enkel op te lossen met een herinstallatie van uw toestel en het terugzetten van uw data, maar indien u over geen back-up beschikt, bent u alles kwijt.

Het nemen van back-ups is dus uiterst belangrijk en vermijd het risico van dataverlies wanneer er iets mis is met uw systeem. Een goede back-up bestaat uit 2 delen:

De klassieke back-up

Een back-up op een harde schijf en / of een NAS ( Network Attached Storage ) bij u ter plaatse. Zorg altijd voor een back-up die niet vast hangt aan uw systeem, bij voorkeur dus een externe USB harde schijf. Dit vermijdt dat het virus bij encryptie ook op randapparatuur komt te staan.

Wees consequent en plan deze back-ups regelmatig. De frequentie hangt af van de hoeveelheid data die u bezit en hoeveel actieve wijzigingen u per dag uitvoert. Er bestaat software die u hierbij kan helpen en die ook betere back-ups kan nemen die sneller terug te zetten zijn. Zo kan je een complete kopie ofwel “image” nemen om zo gemakkelijk uw toestel terug te zetten wanneer een herinstallatie noodzakelijk is.

Back-up in de Cloud

Een back-up in de Cloud zorgt voor een complete ontzorging. Deze staat in een datacenter en dus niet bij u ter plaatse. Het is uw laatste redmiddel bij bijvoorbeeld diefstal van uw apparatuur ofwel bij brand.

Let op! Een back-up in de cloud als enige back-up is ook onvoldoende gezien deze meestal minder snel terug te zetten zijn. Deze kunnen ook ten prooi vallen aan encryptie virussen.

Ransomware CBM Antivirus

Onze oplossing

Een beetje overdonderd door wat u allemaal nodig heeft? Bij CBM Moerman houden we het graag simpel en bieden we alles aan in één voordelig pakket. Een bundel dus die onze eigen antivirus en anti-spam bevat met patch-management, mail continuity en webprotection software.

Wij zorgen voor de installatie en zorgen ook voor controle en monitoring vanop afstand. Wij controleren dus onder andere of uw scans gelukt zijn, of u de nieuwste patches van Windows heeft, enzoverder…

Een oplossing dus waardoor u zelf helemaal niks meer hoeft te doen.

Had u graag nog wat meer informatie over onze beveiligingsbundel? Contacteer ons voor een persoonlijk gesprek en wij helpen u graag verder.

Beveiliging voor bedrijven

Heeft u het gevoel dat uw bedrijf onvoldoende beschermd is? Wij komen gratis langs voor een audit en bekijken wat er in uw ICT infrastructuur beter kan. Naast deze klassieke beveiligingsmethoden zijn wij gespecialiseerd in bedrijfsoplossingen waaronder firewalls en server monitoring tools. Contacteer ons voor een afspraak!

Nieuws

08 jan 2018
Terugroeping Batterij HP

HP heeft een terugroeping en vervanging aangekondigd voor batterijen van bepaalde notebookcomputers en mobiele werkstations. Deze batterijen kunnen oververhit raken en brand- en verbrandingsgevaar opleveren voor klanten. U bezit één of meerdere toestellen die hierop gecontroleerd moeten worden. Daarom is het extreem belangrijk om te controleren of uw batterij in aanmerking komt.

22 nov 2017
IJzersterke Epson printing promo

Epson start met een ijzersterke promotie op hun All-You-Can-Print formule. Kom meer te weten!

30 okt 2017
Word jij onze nieuwe collega?

Wij zoeken voor onmiddellijke indiensttreding een ICT INTERNAL ENGINEER. Kom meer te weten over de jobinhoud!

13 okt 2017
Bezoek ons op de Bedrijvencontactdagen 2017

Dit jaar zijn we opnieuw van de partij op de bedrijvencontactdagen in Kortrijk Xpo. Voor ons het ideale moment om samen met onze klanten terug te blikken op het afgelopen jaar. Zo geven wij u gratis advies en toelichting over de nieuwste trends in het ICT landschap die belangrijk kunnen zijn voor uw bedrijf. U kan ons vinden op stand nummer 4319 in hal nummer 4.